1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

NIEUWS

 
PASTORAAT EN CONSULENTSCHAP

Begin mei heeft ds. G. Gardenier besloten om met onmiddellijke Ingang zijn werk voor onze gemeente neer te leggen. Hierdoor viel er een gat in het pastoraat en consulentschap.
Namens de kerkenraad zijn we daarom verheugd u mee te delen dat ds. Deddie van Alphen-Ubbens bereid is gevonden om een deel van het pastoraat in te vullen. Zij gaat dit doen op maandag en
dinsdag om de 14 dagen. Ze zal het pastoraat verzorgen in De Mieden en Hunsingoheerd en ze neemt een aantal gemeenteleden over van Coby Lanting, zodat zij ook wat ontlast zal worden.
Ds. Van Alphen-Ubbens zal na haar vakantie, vanaf 16 juli haar werkzaamheden gestructureerd oppakken.

Ze is bereikbaar per mail m.vanalphen@planet.nl of telefonisch

0575-574358 of 06 48563943.

Voor het consulentschap is door de classis aan ons voorgesteld ds. Michiel Pronk uit Leens. Wij hebben dit voorstel aangenomen en zullen als moderamen en kerkenraad binnenkort kennis met hem maken.


Namens de kerkenraad


Jan Weening,

 

# # #
 

MEIJSTER ROMMELMARKT

WEER GROOT OPGEZET

Uithuizermeeden staat op zaterdag 30 juni traditiegetrouw in het teken van de Meijster rommelmarkt. In de ruime schuren van de fam. Ubbens, zal het ruime  assortiment aan gebruikte spullen worden uitgestald.
Om exact negen uur gaan de deuren van de boerderij aan de Havenweg open en kan men zich laten verrassen door het gevarieerde aanbod. Dankzij de aangebouwde ‘bewaarloods’ is er de mogelijkheid voor een ruime- en overzichtelijke opstelling en kunnen, in geval van regenachtig weer, alle spullen overdekt worden uitgestald. Lees meer,klik HIER.

 

1

Het bestuur van de Meijster PKN Rommelmarkt.

(foto Karina Oosterhuis)

 

# # #
 
OPHAALDAG ROMMELMARKT

Op zaterdagmorgen 23 juni zijn veel vrijwilligers weer op pad gegaan voor de 'ophaaldag' van de rommelmarkt. Op opbrengst was ook dit jaar weer zeer groot. Een diversiteit van spullen die de komende week weer gesorteerd zal worden zodat op zaterdagmorgen 30 juni alles weer keurig uitgestald staat voor de klanten.

 

1

Het uitladen van de opgehaalde spullen.

 

# # #
 

VERSLAG VAN DE LANGE

KINDERNEVENDIENST

3 juni ging het verhaal van Job verder in de kindernevendienst. Job, de rijke man die veel van God houdt en die alles doet zoals God het graag wil. Vorige week hoorden we dat Job niet meer zo rijk is. Job verloor al zijn kinderen, zijn dieren en zijn knechten. Hij is bijna alles kwijt geraakt, maar toch…. toch blijft hij geloven. Vandaag gaat het verhaal verder. We horen dat Job heel ziek wordt. Hij krijgt pijnlijke bulten over zijn hele lichaam die jeuken. Nu wil Job vast niets meer met God te maken hebben, zo denkt ook zijn vrouw. Maar het tegendeel is waar. Job wil van God blijven houden, in goede en in slechte tijden. Vrienden van Job gaan bij hem op bezoek. Ze schrikken heel erg als ze Job zien, maar ze gaan niet weg. Ze leven met Job mee. Dat geeft troost! Job mag zijn hart uitstorten bij God. En dat doet hij ook. Job schreeuwt het uit. Lees verder, klik HIER.

 

1

 

# # #
 
ORGELZOMER IN EEMSMOND

Op zondagmiddag 24 juni  om 17.00 uur start de ‘Orgelzomer in Eemsmond’ met een dubbelconcert in de Jacobikerk in Uithuizen en in de Menkemaborg door Vincent en David van Laar.
De samenwerkende orgelcommissies Eemsmond  een serie laagdrempelige manifestaties georganiseerd rond de orgels in die kerken. Het thema voor de zes middagen is de orgels en orgelmuziek te laten horen, en de samenhang met de kerken, kloosters, borgen en Groninger cultuur te belichten.

Na het openingsconcert in Uithuizen volgen op de zaterdagmiddag 30 juni in Rottum (in de ‘kloosterkerk’, met uitleg over de reconstructie van het klooster en een korte wandeling rond het kloosterterrein) en in de Jacobikerk in Uithuizen.
De derde middag (7 juli) vindt plaats in Zandeweer en Uithuizermeeden (Rensumaborg en Mariakerk);
De vierde middag (14 juli) in Kantens (Anthoniuskerk, en de oude pastorie) en de middag eindigt in de donjon van de borg Ewsum te Middelstum;
De  vijfde middag (21 juli) in de Jacobikerk in Uithuizen en in Warffum (kerk en een korte lezing en harmoniumconcert in het museum Het Hoogeland)

En de serie eindigt op zaterdagmiddag 28 juli in Usquert met een orgelconcert in de kerk, een rondleiding in de Jugendstil-villa aan de Streeksterweg en een pianoconcert in één van de prachtige villa’s aan de Wadwerderweg. De toegangsprijzen voor elk van de zaterdagmiddag concerten bedraagt € 10 (passe-partout)
De serie begint op zondagmiddag 24 juni in de Jacobikerk van Uithuizen met een concert door de organist Vincent van Laar en zijn zoon David van Laar (altus) met oude Engelse, Nederlandse en Duitse muziek. Vervolgens kan aangeschoven worden bij een buffet in het schathuis van de Menkemaborg en de dag wordt om 20.00 uur besloten met een concert van hen beiden in de grote Zaal van de Menkema, op het kabinetorgel. Daar voeren zij werken uit van  o.a. Frescobaldi en Van Oevering.
Vincent van Laar heeft onder meer gestudeerd aan het conservatorium van Den Haag en won diverse prijzen. Van hem verschenen meerdere CD’s die internationaal de aandacht trokken.

Zijn zoon David studeerde ook orgel en daarnaast schoolde hij zijn alt-stem in de conservatoria van Groningen en Den Haag. Hij treedt veelvuldig op als altus en is daarnaast organist van de Jozef kathedraal in Groningen.
De toegangsprijs voor de beide concerten en buffet op 24 juni bedraagt € 39,-, alleen kerk € 10,- . aanmelden via arpschnitgerorgeluithuizen@planet.nl zie daarvoor www.arpschnitgerorgeluithuizen

# # #
 
SCHUURDIENST

 

1

 

 

 

1

 

Klik HIER voor meer foto's

 

# # #
 

COLLAGE PREDIKANTEN VOORMALIGE

HERVORMDE GEMEENTE

Op het koor en in de consistorie van de Mariakerk hangt sinds kort een collage van predikanten van de voormalige Hervormde Gemeente Uithuizermeeden. Bent u binnenkort in de gelegenheid neem gerust even een de tijd om deze collage te bekijken.

 

1

 

 

 

# # #
 
 
PASTOOR IN DE MARIAKERK?

Hoe kwam 'de pastoor' van het Franse dorpje Ars in de Mariakerk van Uithuizermeeden?

"Ik heb een collega meegenomen uit Leeuwarden. Een collega die vroeger Pastoor is geweest. Pastoor van het kleine Franse plaatsje Ars een paar honderd jaar geleden. Hij wilde zo graag priester worden, maar kon niet zo goed leren. Hij had maar een matig leerverstand om het zo maar even te zeggen. Maar hij moest toch een opleiding doen. En het lukte maar niet....en toch wilde hij zo graag. Uiteindelijk heeft hij toch zijn papieren gehaald, met wat hulp. Het was 'kantje boord'.

Toen zei men 'het zal wel niet zo veel worden, we zetten hem neer in een klein dorpje in Frankrijk, daar kan hij weinig kwaad doen.

De man die geen groot verstand had had wel een groot hart. Steeds meer mensen stroomden toe ....naar Ars. Dat was zijn kracht!", aldus Doekle de Boer.

 

1

"De Pastoor van Ars even in Uithuizermeeden" (1786-1859)

 

# # #
 
CHOICEDIENST VAN ZONDAG 6 MEI

Als onderwerp hebben we vandaag de  "Uitstorting van de Heilige Geest” .
Eerst hebben we God gevraagd  hier bij ons te zijn met zijn Geest e.n het licht op tafel aangestoken
Na ons rondje  "Hoe gaat het met je?" luisterden wij naar, “Een doel”, opwekking 771:
https://www.youtube.com/watch?v=74ox423E4Mw

Bijbeltekst over Pinksteren:

Lees Johannes 14:15-29
Als je mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd bij je zal zijn: de Geest van de waarheid.
De wereld kan hem niet ontvangen, want ze ziet hem niet en kent hem niet. Jullie kennen hem wel,

 

Lees HIER het gehele verslag.

 

# # #
 

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

ROMMELMARKT

De voorbereidingen voor de rommelmarkt zijn weer in volle gang! Helpers voor het sorteren in de week vóór de
rommelmarkt en verkopers tijdens de rommelmarkt op 30 juni zijn zeer gewenst. Bent u nog niet gevraagd en
helpt u graag een handje mee, meld u dan aan bij jan_willem_dijksterhuis@hotmail.com

 

 

1

# # #
 
PINKSTEREN

Volgens traditie werden op Pinksterzondag weer duiven losgelaten na de kerkdienst. Hieronder enkele foto's.

 

1

 

1

 

1 1

 

# # #
 
 

VERSLAG VAN DE LANGE

KINDERNEVENDIENST

Zondagmorgen 6 mei konden we maar liefst 22 kinderen (!) verwelkomen bij de lange kindernevendienst in het Bommelhoes.
Deze zondag werd in de kerk een speciale eredienst gehouden, een vrijheidsdienst. Hierbij werd een filmpje van de stichting Warchild getoond en er werd gecollecteerd voor deze stichting. In de kindernevendienst hebben we het ook over vrijheid gehad en wat dit precies betekend. We hebben met elkaar gesproken over hoe het zou voelen als er oorlog is. Daar kwamen antwoorden op als: je zult vast bang zijn en verdrietig. Het is dan gevaarlijk om buiten te voetballen, je kan niet meer met je vriendjes en vriendinnetjes spelen en ook weet je niet of die er altijd nog wel zijn. Ook vroegen we ons af wat we dan met God aan moeten, hoe kan het dat er oorlog is? Dat is een erg lastige vraag.... met niet altijd een duidelijk antwoord. Wij als mensen hebben zelf ook veel invloed op hoe we met elkaar omgaan, terwijl God ons heeft gemaakt zoals we bedoeld zijn! We zijn precies goed zoals we zijn! Als dat zo is hoeven we ook niet lelijk tegen elkaar te doen en als we met z'n allen minder lelijk tegen elkaar doen komt er misschien ook wel minder oorlog. 
Vervolgens hebben we het verhaal van Noach met elkaar gelezen. Dat was nog wel een uitdaging om Noach en vrijheid met elkaar in verbinding te brengen. Het verhaal van Noach zou je ook als een bevrijding kunnen lezen. Noach heeft de opdracht van God om met zoveel mogelijk dieren, insecten en noem maar op het water te overleven. Maar als het heel lang duurt voelt de Ark misschien ook wel een beetje als een soort gevangenis. Noach kon niet naar buiten om een wandelingetje te maken, hij voelde zich misschien ook wel opgesloten in de Ark. Toen de witte duif uiteindelijk terug kwam met een takje was dat het teken dat Noach samen met zijn familie en alle beesten weer naar buiten konden, wat een vrijheid!
Omdat de witte duif een teken was van God dat het goed was om naar buiten te gaan hebben de kinderen hun eigen vredesduif kunnen maken, mooie kleuren, stickers, van alles om de duif zo mooi mogelijk te maken, prachtig!

Tot de volgende lange kindernevendienst!!

 

1 1

 

# # #
 
LINK NAAR VRIJHEIDSDIENST

 

Bekijk de compilatie van de Vrijheidsdienst van zondag 6 mei jl.

Klik op onderstaande afbeelding voor start YouTube.

 

1

# # #
 
MEIJ NAAR AUSCHWITZ

 

Klik HIER voor een foto overzicht.

+++

 

1

 

# # #
 

CD VINCENT VAN LAAR

HINSZORGEL MARIAKERK

Vincent van Laar presenteert de orgels van Meeden en Uithuizermeeden die recent zijn gerestaureerd. Op de CD staan werken van Johann Jakob Froberger, J.S. Bach, Carl Michael Meineke, Wilhelm Grundmann, Julius Katterfeldt, Andreas Sabelon, Johann Peter Kellner en Johann Ludwig Krebs. Een aantal werken zijn voor het eerst op CD vastgelegd.

De CD is te bestellen via de website van Stichting Groninger Orgelland.

 

1

 

# # #
 
PAASONTBIJT

Op Paasmorgen kwamen ca. 130 gemeenteleden (en oud gemeenteleden) bijeen voor een gezamenlijk Paasontbijt in het Honk.

Enkele impressies.

Zondag 1 April was de vierde editie van het paasontbijt, georganiseerd door de groep van Choice. Wij vonden het weer een zeer geslaagd ontbijt. Er was voldoende te eten zoals luxe broden waaronder suikerbrood en krentenbrood, ook waren er zelf gemaakte lekkernijen die erg in trek waren bijvoorbeeld de heerlijke puddingbroodjes of de scones. Ook dit jaar was er weer iets te doen voor de kinderen, ze mochten chocolade eieren zoeken. Daarna mochten ze de eieren natuurlijk ook opeten en die gingen er natuurlijk wel in. Al met al was het weer een gezellige morgen met zijn allen. Na het paasontbijt volgde natuurlijk nog de kerkdienst. Tijdens de preek was er voor de kinderen van de kindernevendienst ook nog iets te doen. Ze kregen allemaal een papieren hart      om in te kleuren. De jongeren van Choice zaten niet de hele dienst in de kerk. Ze gingen naar hun eigen ruimte om even na te praten over het ontbijt, en om natuurlijk zelf nog wat te eten. Hierna gingen ze een bijbel quiz doen. Die quiz ging ze niet al te makkelijk af, maar toch hadden ze redelijk veel goed.

Kirsten Brouwer

 

 

1

1

1

# # #
 
PAASPROJECT "DE NIEUWE SCHEPPING"

--- zondag 1 april / Pasen: 'Leven in Gods licht'' ---

Bij dit huisje zijn de luikjes en de deur nog dicht, het is er donker. Er kan geen licht naar binnen of naar buiten. Het graf van Jezus is ook donker en gesloten. Afgesloten voor het leven. Maar dat blijft niet zo. Het graf gaat open want Jezus leeft! God zelf verbreekt de stilte en roept Hem tot het leven. Het licht breekt door! Open de ramen en deuren. We mogen leven in zijn Licht. Laat het naar binnen en naar buiten stromen in onze huizen, geef het door en straal het uit dat Jezus Leeft!

 

 

1

 

# # #
 
PAASPROJECT "DE NIEUWE SCHEPPING"

--- zondag 25 maart / Palmzondag: 'Geen gewone Koning' ---

 

Jezus trekt Jeruzalem binnen. De mensen zien in Hem de langverwachte Koning. Ze zwaaien tijdens de intocht als eerbetoon met palmtakken. Wat zouden de mensen Hem graag een kroon geven, ze verlangen naar een goede Koning hier op aarde. Toch gaat Jezus nog niet voor de kroon. Hij gaat voor dienstbaarheid, Hij gehoorzaamt zijn Vader en gaat de weg van het graan. Gods opdracht geldt voor de hele aarde. Die opdracht ontpopt zich als een prachtige vlinder, ontkiemt als het graan en groeit hier naar Gods reddende plan. En die kroon laat ons alvast uitzien naar het nieuwe Koningschap!

 

1

 

 

# # #
 
UITREIKING ROMMELMARKT CHEQUES 2017

Op maandag 19 maart heeft de Meijster PKN Rommelmarkt cheques uitgereikt aan twee lokale doelen, te weten: de “Beweegtuin” bij de Mieden en Stichting Beach Event. Beide organisaties zetten zich in voor de leefbaarheid van Uithuizermeeden en maken deel uit van het culturele bindweefsel van het dorp. Dit wil het Rommelmarktbestuur graag ondersteunen, middels een financiële bijdrage.

De “actieve” tuin nadert zijn voltooiing en zal nog voor de zomer officieel geopend worden. Het doel is om o.a. ouderen (meer) in beweging te krijgen én te houden. Maar ook de gezonde buitenlucht en het sociale aspect is belangrijk. Het moet een ontmoetingsplek worden voor jong en oud.

Stichting Beach-Event heeft als doel om evenementen voor verschillende leeftijdscategorieën te organiseren. Jaarlijks organiseren zij een strandfestijn op het Johan van Veenplein met sport en muziek. Dit jaar bestaat de stichting tien jaar, een jubileum die niet ongemerkt voorbij zal gaan.

Beide organisaties hebben een cheque ontvangen van ruim veertienhonderd Euro.

 

1 

Op de foto ontvangen Truus van Houten (Beweegtuin) en Jan Willem Dijksterhuis (Beach Event) de cheque uit handen van Geertje Pijper en Leon van Dijk (Meijster PKN Rommelmarkt).

 

 

# # #
OUDE FOTO'S ONLINE

1

Bovenstaande foto (afkomstig uit het archief van Teun Juk) laat een herkenbare beeld zien van de Stationstraat. Een brede straat t.o.v. de huidige stationstraat. Links zien we de NS werkschuur die in de jaren '80 is afgebroken.

Vanuit de Projectgroep Visieplan Uithuizermeeden worden in 2018 plannen gemaakt om het terrein opnieuw in te richten en wellicht dat oude elementen weer zichtbaar worden.

 

 

 
ZONDAGSBRIEF

Iedere zondagmorgen is een zondagsbrief bij de ingang van de kerkzaal beschikbaar. De brief bevat gegevens over de kerkdienst en andere actuele informatie.

De zondagsbrief is een officiële publicatie van de kerkenraad. Mededelingen van de kerkenraad worden niet vanaf de kansel gedaan maar door publicatie in de zondagsbrief.

 Vermelding van zieke gemeenteleden of andere mededelingen onder het motto ''meeleven met elkaar'' dient via het pastoraal team geregeld te worden.

De omvang van de zondagsbrief is beperkt tot één dubbelzijdig bedrukt vel A4-papier. De inhoud is daarom beperkt tot korte en zakelijke mededelingen.

 Inleveren Kopij

mailadres: zondagsbrief@pguithuizermeeden.nl

Kopij inleveren voor donderdag 18.00 uur !!

U kunt de zondagsbrief ook via deze site inzien. Klik op zondagsbrief of ga naar HOME pagina alwaar u via de link zondagsbrief alle "zondagsbrieven", gerangschikt op datum, ziet staan.  

 

 
"MIJN GEBED"

Begin jaren '70 had DC Lewis een grote hit met "Mijn Gebed". Karina Oosterhuis maakte een nieuwe compilatie nu gebaseerd op onze eigen kerken.

Klik HIER om te genieten van de prachtige beelden met aan het orgel Feike Asma

 

 

Informatie:
info@pguithuizermeeden.nl
23716

| HOME | Nieuws | Kerk | Diensten | Pastoraat | Diaconaat | Beheer | Adressen | Historie | Jeugd | Activiteiten | Contact |