MEIJ NAAR AUSCHWITZ

 

Tijdens de mei vakantie van 2018 ligt het in de bedoeling tussen 30 april en 4 mei met een groep belangstellenden een bezoek te gaan brengen aan vernietigingskamp Auschwitz.

- Waarom dit initiatief?

Dat de Tweede Wereldoorlog aandacht blijft krijgen zal niemand zijn ontgaan. Boeken en films over dit onderwerp blijven ieder jaar opnieuw verschijnen. Herdenkingen worden in het algemeen goed bezocht, zeker ook door jongere generaties.

De zwarte bladzijden uit die periode beschrijven de poging tot vernietiging van het Joodse volk. Symbool van de Holocaust is het in de buurt van de Poolse stad Krakau gelegen kamp Auschwitz. Abel Smit heeft inmiddels twee keer een bezoek gebracht aan deze zeer tot de verbeelding sprekende plek. De tweede keer samen met dorpsgenoot en vriend Jan van de Wal. Vanuit de gespreken die daarna volgend met veelal geïnteresseerde dorpsgenoten is het idee ontstaan met een grotere groep nogmaals een bezoek aan Auschwitz te gaan brengen.

- Wie gaan ermee?

In principe is iedere belangstellende welkom om mee te gaan. Gevraagd worden een nieuwsgierig ingestelde geest en voldoende mobiliteit en uithoudingsvermogen. De reis is lang en een dag aan Auschwitz gaat je niet in de koude kleren zitten....

- Bezoeken we alleen Auschwitz?

Zeker niet! De reis, per luxe touringcar beslaat 5 dagen met 4 overnachtingen. Dag 1 en dag 5 zijn reisdagen. Krakau ligt op zo'n 1150 kilometer van Uithuizermeeden, dus dat is wel een stukje rijden. Als het gezellig is in de bus gaat de tijd snel.....We verblijven op basis van half pensioen in een comfortabel hotel voorzien van allerlei gemakken en faciliteiten.

Dag 2 vertoeven we in Krakau. In de ochtend bezoeken we een kleine markt: poolse specialiteiten en historische prullaria. In de middag de emaille fabriek van Oscar Schindler. Deze hoofdpersoon, uit de gelijknamige film van Steven Spielberg, wist met zijn productiebedrijf het leven van honderden Joden te redden. Tevens bezoeken we nog een aantal indrukwekkende Joodse gedenkplekken in en rond de stad.

Dag 3 bezoeken we Auschwitz. Het kamp bestaat uit twee delen: het oorspronkelijk gebouwde concentratiekamp met zijn grote stenen gebouwen en barakken. Hier bevinden zich de exposities en de vele achtergebleven relikwieën van de gevangenen. Zo'n 1500 meter verderop ligt Auschwitz 2, "Birkenau". Dit is de plek van het beruchte vernietingskamp met zijn gaskamers en treinperron alwaar de selectie plaatsvond.

Dag 4 is vrij te besteden in de prachtige historische stad Krakau en geeft gelegenheid te bekomen van de vele opgedane indrukken.... Na een goede nachtrust gaan we niet al te vroeg op dag 5 weer naar huis.

- Hoe nu verder?

Abet en Jan willen op maandag 30 oktober een avond organiseren voor belangstellenden. U bent vanaf 20.00 uur van harte welkom in Her Anker. U zult begrijpen dat aan de hand van het aantal deelnemers kan worden gepaald of het haalbaar wordt de reis te organiseren. Om een indicatie te geven over de kosten: bij 30 gegadigden zullen die tussen de 400 en 450 euro bedragen. Gaan er meer mensen mee, kunnen de kosten lager uitvallen.

Heeft u belangstelling en wilt u zich opgeven voor de infoavond, bel of mail naar:

 

Abet Smit > 06 140139329 ; mail: smit.meij@gmail.com

Jan van de Wal > 06 36364565 : mail: janvandewal@kpnmail.nl

 

Groet van Abel Smit en Jan van de Wal

 

 

1

 

1

 
 

 

 

 

 

 

Informatie:
info@pguithuizermeeden.nl
23716

| HOME | Nieuws | Kerk | Diensten | Pastoraat | Diaconaat | Beheer | Adressen | Historie | Jeugd | Activiteiten | Contact |